Svijet

Palestinskim civilima mora biti dozvoljeno da se vrate kućama, kaže Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da se palestinskim civilima mora dozvoliti da se “vrate kućama čim to uslovi dozvole” i da se “ne smije vršiti pritisak da napuste Gazu” nakon komentara dvojice ekstremno desničarskih izraelskih ministara.

Blinken je to dao komentar na konferenciji za novinare u nedjelju sa katarskim premijerom i ministrom vanjskih poslova Mohammedom bin Abdulrahmanom Al Thanijem u Dohi.

“Oni ne mogu i ne smiju biti prisiljeni da napuste Gazu”, rekao je on.
Blinken je kritizirao “neodgovorne” i “zapaljive” izjave izraelskih ministara i zakonodavaca pozivajući na preseljenje Palestinaca izvan Gaze. On nije konkretno imenovao izraelske ministre koji su dali komentare.

Ključni kontekst: Blinkenovi komentari dolaze nakon što su izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir izazvali bijes kada su oba ministra krajnje desnice dala komentare zalažući se za preseljenje Palestinaca izvan pojasa Gaze.

Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je u nedjelju da preseljavanje Palestinaca iz Gaze “direktno, zvanično i nedvosmisleno” nije stav Izraela.

User Rating: Be the first one !

Slične Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button